Andra viktiga saker att komma ihåg till fisket

Fiskekort

Skall man fiska vid kusten eller i de fem största sjöarna, gäller det fria fisket med handredskap utan att man behöver tänka på fiskekort, men så fort man ska ge sig in i vildmarken och besöka älvarna och de mindre sjöarna, krävs nästa alltid tillstånd eller fiskekort som kan köpas i fiskebutiker, turistbyråer eller i stugbyarna, alternativt på nätet. Fiskekort för en dag brukar kosta runt hundralappen men det går även att införskaffa veckokort och månadskort.

En fördel om man är yngre än 15 år, är att fisket är fritt bara man följer reglerna för varje art och fiskar med godkända metoder.

Variera dragen eller betet

När man fiskar bör man ha fler än ett bete eller drag att byta ut. När fisken inte nappar, brukar det finnas en anledning och då är byte av plats, drag eller teknik smarta alternativ för att lura fiskarna.

Vid lax-och öringsfiske är tubflugorna eller humus i gulröda färger en bra början, men ta gärna med ett flertal flugor. Man kan bli förvånad över hur mycket fisk man faktiskt kan få på drag som egentligen är anpassade efter andra fiskarter.

Tillbehör

Kläder och bra regnställ är oumbärliga vid fiske men även andra tillbehör som förenklar fisket bör inskaffas så man inte står där glad i hågen och har glömt både det ena och det andra. Om man vill kika på bra tillbehör till fisket, kan man gå in på itaboutdoor.se och kolla in utbudet. Där erbjuder man både effektiva regnställ men även häftiga fiskedrag, linor och ficklampor samt fiskelådor, kikare och annat smått och gott.

Följ reglerna

Beroende på vad man vill få upp i fångsten, är det viktigt att läsa på bestämmelserna om varje fiskart. Lax och öring samt andra laxfiskar har fredningstider då man inte får ta upp mer än ett antal individer. Minimimåtten ska följas och fångsten registreras. På många håll i älvar och insjöar måste man även registrera andra arter som gädda och abborre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *