Fiskemetoder för lax och öring

Det finns flera metoder man kan använda när man fångar lax och öring, men den vanligaste och mest effektiva är förmodligen flugfisket. Dock kan även drivgarn och spinnfiske funka på laxfiskar. I den här artikeln ska metoderna beskrivas närmare.

Flugfiske

Det vanligaste sättet att fånga feta laxar är genom flugfisket. Man använder då ett ganska flexibelt flugspö med en specielle lina, anpassad till samma klass som spöt, med en insekt längst ut som fungerar som bete. Insekten är artificiell och kan köpas eller tillverkas för hand. Genom en rad kasttekniker, för att flugan ska bli så verklighetstrogen som möjligt och röra sig som en riktig insekt, kommer laxarna upp till ytan för att hugga, antingen för att de är hungriga eller av ren reflex. Flugfiske lämpar sig mycket bra i rörligt vatten, typ älvar och åar, men även flugfiske till havs är vanligt.

I sötvatten under leken äter fisken inte av hunger utan för att den blir irriterad och hugger av ren frustration när flugorna leker vid vattenbrynet. Gula, röda eller orangea insekter är lockande för laxar och öringar. Tubflugan fungerar som ett särskilt bra bete för öring.

Drivgarn

Ett drivgarn är ett långt nät med flöten som driver omkring för att lax, sill, makrill och annan fisk ska fastna på vägen. Oftast används således drivgarn till havs och lämnas kvar under en dag för att sedan direkt plockas upp vid midnatt och lossa fångsten. Den här metoden är dock förbjuden i sjöar eftersom man får upp mycket fisk och kan påverka bestånden i mindre vatten.

Fiska eller meta med drag

Visst kan man fiska med Toby laxdrag om man så vill. Kast med skeddrag är förmodligen bäst men även mete med räkor eller mask kan fungera.

Samma sak gäller för öringen men då kan ett Wigglerdrag vara lämpligt, gärna långsmalt och silverfärgat. Vid tidig vår brukar öringarna söka sig längre ned mot bottnarna och då är det bra att tänka på att ha ett drag som sjunker ordentligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *