Några tips vid lax- och öringfiske

Vissa dagar är det inte lätt att vara laxfiskare. Många har nog varit med om att se laxen hoppa och fara i vattnet, men trots många ihärdiga kast ser det tyvärr inte ut att nappa. Man kan då fråga sig om det är den egna tekniken det är fel på, betet som inte stämmer eller laxen som helt enkelt är trött och ointresserad.

Några tips

För det första är det bra att veta var laxen stannar till någonstans under leken, annars finns risken att man stannar till på onödiga platser och betar av sträckor som det inte är någon vits med. Laxar som precis har kommit till ett stopp, är också mer villiga att nappa än laxfiskar som redan stannat till på samma plats och hållit sig där i flera dagar. För att veta var laxen stannar, kan man titta efter djuphålor i vattnet där det finns stora stenar och liknande. In-och utlopp är andra bra platser, likaså tvära kanter mellan grunt och djupt vatten.

Där laxen stoppar brukar den bli aggressiv eftersom det finns andra laxar på plats. En aggressiv lax biter oftast mer än en uttråkad lax. Öring anses vara en enklare fisk att få upp då de är större predatorer än laxen, men det varierar naturligtvis.

Skulle man dock mot förmodan inte få napp på ett tag, är det bättre att byta plats och låta fisken vara ifred ett tag för att sedan ge sig in i leken igen genom att ändra teknik, vattendjup och bete.

Laxfiske klarar inte monotona rörelser, utan variation är A och O. Kolla även temperaturen i vattnet då både lax och öring föredrar svala och syrerika vatten.

När det gäller vädret, kan man med fördel gå ut dagen efter stark vind, speciellt när man fiskar öring. Insekter och flugor har då drivit in mot land, vilket gynnar öringarna som kommer in för att äta. Lite mulet väder och pålandsvind är också ett bra tecken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *