Tips på kläder och utrustning

Fiske bedrivs på alla håll och kanter i vårt avlånga land och räknas som en av de mest populära sysselsättningarna bland folk. Men eftersom Sverige är så långt och smalt och klimatet varierar från norr till söder, gäller det att man har koll på vad man har på sig. Fiskar har ofta en benägenhet att nappa vid lite blåsigt och mulet väder och då måste man vara rätt klädd. Lax och öring som dessutom främst fiskas vid tidig vår eller på höstkanten bryr sig inte om regnet piskar och myggen surrar.

Här kommer några tips på bra fiskekläder.

Kläder och skydd

Vid flugfiske som ofta bedrivs i älvar och vid insjöar, krävs det ett rejält myggskydd på sommaren och förhösten. Myggen och knotten kan göra en fiskare tokig men laxarna och öringarna däremot tycker om de goda insekterna som samlas vid vattenbrynet. Myggmedel och mygghuvor ger ett mycket effektivt skydd och kan köpas i de flesta fiskebutiker.

Halkfria vadarkängor och vadarbyxor är andra saker man bör ha på sig när man står vid älvens strandkant och hela tiden måste flytta på sig och byta plats.

Sitter man istället i en båt är det extra viktigt att tänka på vindskyddande och vattentäta kläder då vädret ute till sjöss kan slå om i en hast. På Active Outfit hittar man ett stort utbud av både kläder och attiraljer för fiske. Här finns även en mängd tillbehör och fiskeutrustning samt prylar för friluftsliv som är viktiga att tänka på när man är ute.

Vistas man i båt är det också viktigt att aldrig glömma flytvästen.

Glasögon för fiske

Precis som för jakt och skytte, kan ett par polariserande solglasögon i färgat glas skapa extra chanser att se fiskarna under vattnet och skydda mot ljusets reflexer. Det finns särskilda solglasögon för friluftsliv och utomhussporter som både har färglinser för alla väder, läsrutor samt skyddar mot vind, sol och regn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *